Polska kuchnia regionalna

Polska kuchnia regionalna to skarbnica wielowiekowych tradycji, ale też dowód na burzliwe dzieje naszego kraju i jego granic. Czasami zapominamy, że nasza tradycyjna kuchnia to nie tylko kotlet schabowy z ziemniakami na niedzielny obiad.

Polskie regiony mają niezwykle zróżnicowane zwyczaje kulinarne i czerpią z tego, co mają najlepsze: owoców, grzybów, mięs czy przypraw. Smak Market przywiązuje ogromną wagę do jakości i autentyczności produktów. Dlatego przemierzamy nasz kraj wzdłuż i wszerz, by wybrać dla Was najlepszych dostawców, autentyczne produkty regionalne o naturalnym składzie i najlepszym smaku. Czym różni się kuchnia kresowa od kuchni wielkopolskiej? Z czego słynie kuchnia galicyjska?

Dzięki ściągawce Smak Marketu będziecie wiedzieli, z czego dumny jest każdy z regionów.

 

Kuchnia Pomorza i Kaszub

Kulinarne tradycje tego obfitującego w krystalicznie czyste rzeki i jeziora regionu to przede wszystkim ryby słodko- i słonowodne oraz dary gęstych borów, czyli grzyby i owoce leśne. Popularne są też tu od wieków potrawy z kaczek i gęsi. Lokalne gospodynie przygotowują wyborne przetwory z żurawiny. Typowym lokalnym przysmakiem są puszyste placuszki ruchanki, serwowane na przykład z jabłkami.

 

 

Kuchnia Warmii i Mazur

Pierwsze skojarzenie z tym regionem - “kraina tysiąca jezior” - jest trafne. Mieszkańcy tych czystych regionów słyną z pysznych dań rybnych i gęstych zup, do których składniki znajdziecie w naszym sklepie. Do tej pory widoczne są w kuchni Warmii i Mazur wpływy niemieckie i rosyjskie. Podczas pobytu na Warmii i Mazurach koniecznie spróbujcie plińców z pomoćką, czyli wytrawnych placków ziemniaczanych serwowanych z twarogiem i szczypiorkiem.

 

Kuchnia Podlasia

Ze względu na położenie, kuchnia podlaska jest pod ogromnym wpływem kuchni litewskiej. To region głównie rolniczy, gdzie kuchnia miała być przede wszystkim prosta i sycąca. Na szczęście jest też pyszna. Na Podlasiu królują potrawy z ziemniaków: kartacze, kiszka ziemniaczana i chrupiące placki. Do obiadu tradycyjnie podaje się ciemny, lekko gazowany kwas chlebowy. Lokalne gospodynie prześcigają się w przepisach na przetwory z jeżyn, malin i jagód oraz leśnych grzybów.

 

Kuchnia kujawska

Kujawy to polska potęga w produkcji gęsiny, która z roku na rok zdobywa coraz więcej popularności w Polsce i poza jej granicami. Te żyzne regiony od wieków obfitują w warzywa i owoce, stąd popularność przetworów ze śliwek i jabłek. Popularne są również w kujawskiej kuchni różne rodzaje kasz oraz fasola i ziemniaki. Dawniej jednym najpopularniejszych dań była czernina, czyli słodkawa zupa z kaczej krwi. Na stołach znajdziecie również kwaskowaty biały barszcz, jak i gęsty, pożywny krupnik.

 

Kuchnia Mazowsza i Kurpiów

Na Mazowszu od stuleci krzyżowało się wiele szlaków handlowych, co miało wpływ na lokalną kuchnię i kulturę. Jest to przede wszystkim prosta kuchnia chłopska, ale znajdziemy w niej także bardziej wyrafinowane dania, spożywane przy okazji świąt. Bardzo popularne dla mieszkańców Mazowsza były potrawy mączne, na przykład pierogi, a także gorące zupy: żur, czy goszczący do tej pory na niedzielnych stołach rosół. Kurpie słyną z lasów pełnych grzybów, ale też borówek i owoców jałowca, co znajduje odzwierciedlenie w kurpiowskiej kuchni. Mięsa - a Kurpie spożywali zawsze sporo dziczyzny - przyprawiano ćwikłą i chrzanem. Na stole znajdziemy też kasze i ziemniaki, tradycyjnie okraszane skwarkami czy polewane zawiesistymi sosami.

 

Kuchnia wielkopolska

Region, który przez setki lat był pod wpływem Prus, sporo czerpie z pruskiej tradycji kulinarnej. Do dziś jednym z najważniejszych dań są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki ze słonym twarogiem. Poznaniacy, oprócz soczystych mięs, chętnie jedzą też szagówki, kluski robione z ziemniaków, podobne do włoskich gnocchi. 11 listopada w całej Polsce sprzedawany jest oryginalny poznański rogal świętomarciński, wypełniony makiem i migdałami. W Smak Markecie oferujemy inny regionalny przysmak - andruty kaliskie.

 

Kuchnia śląska

Śląsk to region, gdzie ogromną wagę przywiązuje się do tradycji, także kulinarnej. Z racji przygranicznego położenia sporo tu akcentów kulinarnych z Austrii, Niemiec i Czech. Śląsk to ciężkie, pożywne mięsne dania, kluski i zawiesiste sosy. Podczas uroczystych obiadów śląskie gospodynie serwują, obowiązkowo na śnieżnobiałym obrusie, roladę z modrą kapustą.

 

Kuchnia Małopolski

Te rejony polski przez lata były pod władaniem Austro-Węgier, widoczne są też w Małopolsce wpływy bogatej w przyprawy kuchni żydowskiej i ukraińskiej. Dlatego też region ten jest bardzo zróżnicowany kulinarnie. Tradycyjnym daniem jest na przykład kaczka faszerowana kaszą i grzybami, flaczki po krakowsku czy buchty: słodkie drożdżowe bułeczki. W Krakowie śniadania jada się głównie na słodko, tak samo jak w Wiedniu i - co wyróżnia to miasto - spożywa się je niespiesznie, delektując każdym kęsem.

 

Kuchnia góralska

Podhale to piękne strome góry, niezbyt urodzajna gleba i surowy klimat. Tradycyjne dania są więc sycące i rozgrzewające. Wiele z nich zawiera ziemniaki, kasze, ciężkie mięsa oraz kapustę. Popularne potrawy to na przykład kwaśnica - treściwa zupa z kiszonej kapusty ze skwarkami oraz słodkie kołacze wypełnione twarogiem. Popularne są też owcze sery, serwowane turystom z kwaskowatą żurawiną lub borówką.

 

Kuchnia kresowa

Kresy to prawdziwy tygiel nie tylko kulturowy, ale też kulinarny. W regionalnych daniach znajdziemy akcenty litewskie, białoruskie, żydowskie, a nawet tureckie. Do regionalnych przysmaków należą dania mączne, na przykład bliny. Najpopularniejsze są jednak pierogi ruskie, wypełnione ziemniakami i twarogiem. W wielu domach serwuje się kutię, która gości na stołach wigilijnych w całej Polsce. Mieszkańcy Kresów czerpią z natury, popularne są przetwory z owoców leśnych oraz nalewki - na przykład dereniówka i żurawinówka.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl