Śliwka SUSKA SECHLOŃSKA bez pestki 1KG

Ocena: 0
Dostępność: towar w magazynie
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 40,00 zł 40.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Śliwka SUSKA SECHLOŃSKA została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 26 listopada 2006 roku.

Suska Sechlońska jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne została zarejestrowana w Komisji Europejskiej w 2010 r. Obszar geograficzny, na którym jest ona wytwarzana obejmuje 239,55 km² i położony jest w województwie małopolskim w granicach administracyjnych czterech gmin: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina.

Śliwka z tak pięknym aromatem podwędzenia nadaje się do wielu potraw, poniżej kilka przykładowych propozycji:

  • wigilijne pierogi z suską
  • kompot wigilijny z suską
  • piersi z kurczaka z suską
  • suska zawijana w boczku
  • rolada z szynki z suską
  • sos  śliwkowy
  • schab wieprzowy nadziewany suska
  • bigos myśliwski z suską
  • kruche ciasto śliwkowe

Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. Wielkość suski uzależniona jest od wielkości owoców wykorzystanej odmiany śliwek i waha się od 1,5 cm do 4,5 cm – w jednym kilogramie może znajdować się od 44 do 99 sztuk. Kształt jej z kolei zależy od odmiany owoców przeznaczonych do suszenia i może być od kulisto-spłaszczonego do podłużnego.   

Suska sechlońska ma elastyczny, mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórkę w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. To właśnie dym nadaje tym owocom niepowtarzalny kolor, aromat i smak. Do suszenia wykorzystywane są odmiany śliwy domowej typowej, tzw. Węgierki i jej pochodnych: Promis, Tolar, Nektawit, a także Valjevka i Stanley, które łatwo poddają się wędzeniu. Owoce tych odmian odznaczają się dużą zawartością cukru oraz małą wody. Zbiera się je w okresie, gdy już osiągną dojrzałość zbiorczą, a jeszcze nie wejdą w fazę dojrzałości konsumpcyjnej. Śliwki suszy się i podwędza gorącym dymem w temperaturze od 45 do 60°C w specjalnie do tego zbudowanych, charakterystycznych dla regionu suszarniach. Wykorzystuje się drewno buku, grabu, brzozy oraz drzew owocowych np. śliwy, nie można natomiast używać drewna żywicznego. Pierwszy etap podsuszania i podwędzania  trwa  3 dni – po tym czasie producent sprawdza stan owoców najbliżej źródła ciepła, czyli w dolnej warstwie rusztu. Jeśli suski są już gotowe, zamienia się górną warstwę owoców z dolną i powtarza cały proces, który w sumie trwa od 4 do 6 dni.

Skład: 100% śliwka. Produkt ręcznie drylowany, może zawierać niewielkie ilości pestek lub ich części.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl