Miód z mniszkowy 340g

Ocena: 0
Dostępność: brak towaru
Producent: Pachniczówka Sp. z o.o.
Kod produktu: 106B-13299
Cena: 19,99 zł 19.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Miody z Grębkowa zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 31 maja 2012 roku. W zależności od rodzaju barwa miodu jest od jasnokremowej do ciemnobrązowej, niekiedy prawie brunatnej.

Miody z Grębkowa pochodzą z Certyfikowanej Pasieki „Pachniczówka”, która należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

  • Naturalny miód pszczeli z płynnej konsystencji (patoki) zmienia się w ciało stałe (krupiec). Proces krystalizacji miodu nie zmienia jego składu chemicznego, właściwości odżywczych i leczniczych, lecz świadczy o dużej zawartości glukozy i dobrej jakości miodu (wbrew błędnej opinii, że miód "scukrzony" to cukier). Krystalizacja powoduje zmianę barwy miodu na odcień jaśniejszy. Czas krystalizacji miodu waha się od 3 dni (dla miodu rzepakowego) do kilku miesięcy (dla miodu akacjowego). Aby przywrócić miód do płynnej konsystencji należy podgrzać go do temperatury nie większej niż 40C. Miód należy przechowywać w zaciemnionym miejscy w temperaturze 5-25C w szklanych, kamionkowych pojemnikach.

Miód mniszkowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Ma wiele właściwości leczniczych, posiada wiele witamin. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę  i woreczek żółciowy - ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny, na żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl