Kajmak tradycyjny 530g

Ocena: 0
Dostępność: towar w magazynie
Wysyłka w: 48 godzin
Producent: Polder
Kod produktu: 66D3-733B6
Cena: 11,99 zł 11.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kajmaki, powstają w rodzinnej firmie „Polder”, która od wielu lat prowadzi produkcję tradycyjnymi metodami, dzięki czemu dołączyła do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Kajmak został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 01 października 2007 roku.

Kajmak Tradycyjny otrzymał certyfikat "Jakość Tradycja"

  • Kajmak pochodzi z obecnych terenów Rosji i Turcji. W polskiej kuchni przybrał formę gęstej, twardniejącej masy, która stała się ozdobą wielkanocnych mazurków. Masa kajmakowa, używana do wypieków: babeczek, ciast kruchych i tortów, znalazła uznanie przede wszystkim w kuchni szlacheckiej, magnackiej i mieszczańskiej. Kajmakowe, pełne bakalii ciasta były drogie, więc dla kuchni chłopskiej nieosiągalne. Sytuacja ta uległa zmianie po 1945 roku, mazurki upowszechniły się w poszczególnych częściach kraju, a niektórych kręgach popularne są te właśnie z masą kajmakową.

Kajmak, krem mleczny tradycyjny, to zdrowsza alternatywa słodkich kremów bez tłuszczów nienasyconych. Kajmak jest kremem na bazie mleka, brązowy kolor pochodzi od naturalnej karmelizacji cukru, jest bez sztucznych barwników i dodatków smakowych.

Kajmak idealnie pasuje do:

  • kruchych ciast i ciasteczek zwłaszcza do mazurka, babeczek
  • tortów
  • przekładania i wykańczania ciast np. sernika
  • naleśników
  • ciepłych tostów
  • wafli robionych w domu
  • lodów
  • deserów i ciast z bezą
  • tostów
  • chrupiącej bułeczki

Skład: cukier, mleko pełne pasteryzowane, regulator kwasowości: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Alergeny: mleko i produkty pochodne (z laktozą). Przechowywać w temp. od 2C do 20C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl