Cząber 20g BIO
Opis
Cząber, ekologiczna przyprawa, sama natura.
- Cząber, zwany inaczej pieprzykiem w smaku jest mocno korzenny i nieco przypomina pieprz. Cząber pobudza apetyt, poprawia trawienie, co przy ciężkiej polskiej kuchni jest ogromną zaletą. Cząber stosuje się przy problemach z układem pokarmowych, przy biegunkach oraz nieżytach jelit, żołądka, cząber łagodzi skurcze i jest środkiem wspomagającym walkę z pasożytami układu pokarmowego. Cząber jest bogaty w wiele składników odżywczych i mikroelementów. Roślina zawiera olejek eteryczny, garbniki, witaminę C, żywice oraz sole mineralne – cynk, potas czy sód. Można ją spożywać w postaci naparu (jedną łyżkę zmielonego, suszonego zioła zalać wrzątkiem i odczekać kwadrans).
Cząber świetnie sprawdzi się do:
- dania z fasoli, zupa, fasola po bretońsku a nawet fasolki szparagowej
- innych roślin strączkowych
- zup: kapuśniak, grochówka, krupnik
- mięs
- wędlin, kiełbas
- grzybów, zupy grzybowej, sosu
Skład: cząber 100% produkt rolnictwa ekologicznego