Burak czerwony-Polski Superfood
Burak czerwony-Polski Superfood

Burak czerwony- POLSKI SUPERFOOD, niedoceniane rodzime dobro, które teraz przeżywa swój renesans.

KWIECIEŃ MIESIĄCEM CZERWONEGO BURAKA

Burak czerwony to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. Burak zawiera: Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. Ponadto burak zawiera: cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany. Buraki są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal.

Super właściwości polskiego Superfood- Buraka czerwonego

Burak czerwony wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemii, wspomaga  leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi. 

Burak czerwony ma właściwości antynowotworowe. Buraki zawierają betaniny - antyutleniacz chroniący przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów, Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego.

Burak czerwony pomaga w walce z wirusami, podnosi odporność. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa, przeziębienie, mononukleoza pijmy sok z buraka, może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu. Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu.

Burak czerwony pomaga w dolegliwościach trawiennych. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsem i słodyczami. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu.

Burak czerwony poprawia koncentrację. Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną, a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję.

Burak czerwony podnosi wydajność fizyczną. Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę. Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu.

Burak czerwony jest naturalnym afrodyzjakiem. Buraki poprawiają również wydolność seksualną. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości boru, który wspomaga produkcję hormonów. Jedzenie buraków podnosi libido i zwiększa ruchliwość plemników.

Te wszystkie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Pijmy sok z buraka, jedzmy go jako dodatek do mięs, wędlin i serów, warto skorzystać z dobrodziejstw tego super produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl