Zupy kuchni Polskiej
Zupy kuchni Polskiej

Dzisiaj opowiemy Wam trochę o specjalności kuchni polskiej, o zupach. Każdy z nas pamięta smaki zup z domu swojego dzieciństwa, rosołu, pomidorowej, czy ogórkowej. Można przygotować je w tradycyjny i w zaskakujący sposób dodając różne dodatki, lub przyprawy, uzyskując pyszny efekt końcowy.

Historycznie zupy powstawały z tego co było najbardziej lokalnie dostępne, miały też swoją sezonowość. Charakterystyczne zupy dla ziem polskich to ogórkowa, z kiszonych ogórków, barszcz z buraków, czy żurek. Jest ich oczywiście o wiele więcej i występują w regionalnych odmianach. Dzisiaj znamy także wiele innych pochodzących lub inspirowanych innymi kuchniami, jak np.: zupy kremy. Większość polskich zup, powstaje na bazie wywaru mięsno warzywnego. Opowiemy trochę o dodatkach o nich i składnikach do ich powstania. Najbardziej popularne to oczywiście krupnik, zupa pomidorowa, żurek, zupa ogórkowa, rosół a także barszcz czerwony. Każda z nich posiada niewątpliwe walory smakowe, dostarcza wielu cennych wartości odżywczych a przede wszystkim syci i rozgrzewa.

Rosół 

Rosół to osobny rozdział w polskiej kuchni. Najpopularniejszy to taki na bazie mięsa wołowego i drobiu. Rosół można zrobić także wołowy i drobiowy, z dodatkiem świeżych warzyw oraz starannie dobranych ziół, na przykład lubczyku. Natka pietruszki świetnie podkreśla smak i dodaje zupie aromatu. Rosół gotuje się jak najdłużej, aby smaki i aromaty powoli przedostawały się do wywaru, ważne też, aby nie dopuścić do jego wrzenia, gdyż wtedy traci swoją istotną cechę, klarowność. Aby osiągnąć maksymalny efekt smakowy warto podać go z makaronami z najlepszej mąki, o idealnej konsystencji i smaku.

Krupnik

Krupnik to z pozoru prosta zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, bądź zasypana kaszą jęczmienną (regionalnie nazywaną krupy – stąd właśnie wzięła się nazwa zupy). Ciekawy efekt daje dodanie do krupniku kaszy gryczanej bez glutenu. Kasza gryczana ma delikatny smak, nie zakwasza organizmu i świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami zup. Do smaku proponujemy dodanie grzybów suszonych. Zupa pomidorowa jest tak naprawdę światową gwiazdą wśród polskich zup, ponieważ jej odmiany obecne są w wielu kuchniach świata. Ma to oczywiście związek z podstawowym składnikiem, czyli pomidorami, które początkowo traktowano wyłącznie jako element dekoracyjny. Dzisiaj wiemy, że są nie tylko bezpieczne ale i pyszne, zaś zupa na ich bazie jest sycąca, względnie tania i prosta do zrobienia.

Zupa pomidorowa

Jest wiele przepisów na zupę pomidorową, najbardziej powszechna w Polsce to pomidorówka na bazie rosołu, z dodatkiem przecieru pomidorowego i mąki lub śmietany. Ale coraz większym powodzeniem cieszą się kremy, do ugotowania których można wykorzystać passatę pomidorową z najlepszej jakości polskich pomidorów malinowych. Aby jeszcze bardziej „podkręcić” smak zupy można dodać do składu suszonych pomidorów.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa najlepiej smakuje ugotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Dodatkiem specjalnym są ogórki kiszone, które należy dodać do już ugotowanych jarzyn, pod koniec gotowania. Sam ogórek kiszony to bardzo ważny składnik diety, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na aktywne wspomaganie procesu trawienia. Ogórki pomagają w usuwaniu wody z organizmu, ale uwaga – większość składników znajduje się w skórce. Więc do zupy na tarce najlepiej zetrzeć całe ogórki.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony polecamy nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się w każdym sezonie, jako smaczny dodatek do krokietów, naleśników na ostro lub pierogów z mięsem. U nas w ofercie dostępny jest zarówno gotowy barszcz, który wystarczy podgrzać, naturalny koncentrat, jak i zakwas buraczany, który może posłużyć za bazę do przygotowania autorskiego dania.

Żurek

Żurek czyli wkrótce najpopularniejsza zupa w Polsce, a to z uwagi na nadchodzące święta Wielkanocne. Tradycyjna polska zupa przygotowywana na zakwasie, z dodatkiem jajka lub białej kiełbasy. Polecamy szczególnie zakwas, na bazie którego można przygotować żurek o niezwykłych walorach smakowych, z wyłącznie naturalnych składników. Można skorzystać także z żurku już gotowego, do którego dodajemy już tylko pozostałe składniki, sekretem dobrego żurku jest zarówno zakwas jak też mąką na żur, która jest bardzo grubo mielona.

 

Gdzie można kupić składniki do ugotowania polskiej zupy?

Oczywiście w Smak Market. Gwarantujemy najwyższej jakości produkty. Realizujemy zamówienia detaliczne, ale także większe ilości. W ofercie mamy szeroką gamę makaronów, przetworów oraz gotowych zup od najlepszych polskich producentów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl